Ajankohtaista Sanasta


Pietarin itku - paluu lankeemuksesta!

Lankeemus tapahtui raskauttavien asianhaarojen vallitessa. Pietari oli saanut selkeän varoituksen siitä, että hän oli vaarassa langeta ja hän oli kuullutkin sen. Hän oli juuri aiemmin saanut ehtoollisleivän ja-viinin Herramme kädestä, kun hän alkoi kovaan ääneen julistaa kaikille, että vaikka hänen täytyisi kuolla Jeesuksen kanssa, hän ei kieltäisi Herraansa. Ei kuullostanut hyvältä. Pietarin lankeemus ei tapahtunut kovin vaikeissa olosuhteissa. Kaksi naista huomautti, että hän on Jeesuksen ystävä. Lähellä olijat sanoivat myös:-Sinä olet varmaan myös yksi Jeesuksen opetuslapsista. Ilmassa ei ollut mitään uhkauksen eikä väkivallan tuntua.

Mutta tässä oli kaikki, mikä riitti kaatamaan Pietarin uskon. Hän kieltää Herran kaikkien nähden, vieläpä vannoen. Hän kiroilee ja sadattelee. Todella nöyryyttävä näky. Painetaampa tämä kertomus Pietarin lankeemuksesta visusti mieleemme. Se opettaa meille hyvin selvästi, että parhaimmatkin Jeesuksen seuraajat ovat vain epätäydellisiä ihmisiä. Ihminen voi tulla Jumalaan uskovaksi. Jumala antaa hänelle uskon, toivon sekä rakkauden Jeesusta Kristusta kohtaan. Ja siitä huolimatta voimme langeta syvästikin syntiin. Siksi on tärkeätä olla oikealla tavalla nöyrä. Niin kauan kun elämme tässä kehossa, meillä on vaara langeta. Liha on heikko ja paholainen kiertää kuin leijona ympärillämme. Ei kannata koskaan ajatella, etten minä voi langeta. Siksipä meidän tulee olla armollisia uskovia kanssamatkaajia kohtaan eikä pitää heitä toivottomina tapauksina, jotka ovat armon ulkopuolella, siksi että he joskus voivat erehtyä ja kompastua. Pidetään mielessä kertomus Pietarista ja vahvistetaan ja palautetaan langennut ystävä Herran luo nöyrällä mielellä(Gal.6:1)

Millaisissa olosuhteissa lankeemus tapahtuu? Seuraavaksi tarkastellaan askel askeleelta miten Pietarin lankeemus tapahtui. Tapahtumat ovat kirjoitettu Raamattuun meille opiksi. Jumalan Hengen vaikutuksesta ne on merkitty muistiin Kristuksen omille hyödylliseksi opetukseksi. Tarkastellanpa niitä yksitellen.

Ensimmäinen askel kohti lankeemusta oli Pietarin vääränlainen itseluottamus. Hänhän sanoi:-Vaikka kaikki muut jättäisivät Sinut, niin minä en koskaan jätä. Toinen askel oli velttous. Mestari kehotti Pietaria valvomaan ja rukoilemaan. Sen sijaan, että olisi noudattanut Jeesuksen neuvoa, hän rupesi nukkumaan. Kolmas askel lankeemukseen tiellä oli raukkamainen periksi antaminen. Sen sijaan, että olisi pysytellyt lähellä Herraa, Pietari jätti Hänet yksin ja seurasi kauempaa. Viimeinen askel lankeemukseen oli se, etä Pietari joutui ihan turhaan vääränlaiseen seuraan. Hänhän meni ylipapin paltsin pihalle ja istui siellä palvelijoiden kanssa ikään kuin yhtenä heistä. Sitten seurasikin varsinainen lankeemus, kiroileminen, vannominen ja kolmiosainen kieltäminen. Saattaa tuntua hämmästyttävältä, mutta Pietarin sydän oli jo kaikenaikaa valmistautunut lankeemukseen. Se oli hänen kylvämiensä siemenien hedelmä. Hän niitti sitä mitä oli kylvänyt. Pidetään mielessä nämä Pietarin elämään liittyvät asiat, sillä niistä me kristityt voimme ottaa opiksi.

Harvoin mikään sairaus iskee kehoomme ilman mitään sitä edeltäviä oireita. Uskovien karkeat lankeemukset harvoin tapahtuvat ilman, että on tapahtunut salaista luopumusta jo aiemmin. Joidenkin Jumalan merkittävien palvelijoiden yhtäkkinen lankeaminen aviorikokseen ta muuhun rikkeeseen saattaa järkyttää monia seurakuntalaisia ja uskosta osattomia. Jotkut uskovat masentuvat ja siitä voi tulla heille kompastuskivi. Jumalan viholliset ilotsevat ja pilkkaavat Häntä. Mutta jos voisimme tietää asioiden oikean laidan, tällaisiin lankeemuksiin syynä on yleensä ihmisen Jumalasta luopuminen.

Ihmiset lankeavat salassa, paljon ennen kuin heidän lankeemuksensa tulevat julki. Puut kaatuvat suurella ryminällä, mutta silmille näkymätön kuivalaho on usein jäänyt huomaamatta, vaikka se juuri aiheuttaa puun kaatumisen. Parannuksen tekijä katuu syntejään. Lopuksi tarkastelemme Pietarin kokemaa surua, jonka hänen lankeemuksensa aiheutti. Matteus 26:n luvun lopussa kerrotaan: -Hän meni ulos ja itki katkerasti. Nämä sanat ansaitsevat enemmän huomiota kuin mitä yleensä niille suodaan. Monet ihmiset ovat lukeneet Pietarin lankeemuksesta, mutta eivät ole kiinittäneet mitään huomiota Pietarin katumukseen ja kyyneliin. Olisipa meillä silmät nähdä ja sydän joka ymmärtää.

Pietarin itku liittyy läheisesti siihen, kuinka onnettomaksi hän tunsi itsensä ollessaan silloin erossa Jumalasta. Jumala on hyvyydessään järjestänyt niin, että Hänen tahtonsa mukaan eläminen palkitsee itse itsensä. Myös päinvastaisesta elämästä seuraa itsestään lankeavia seuraamuksia(joita Pietari nyt koki). Painostava sydän ja huono omatunto, menetetty toivo sekä kylliksi saakka epäilyn täyteisiä ajatuksia, seuraa aina sitä kun ihminen luopuu Jumalasta ja siitä kun elää Hänen tahtonsa vastaisesti. Kuningas Salomon sanat kuvaavat tällaista monien todeksi kokemaa:-Omista teistään saa kyllikseen se, jolla on luopunut sydän, mutta itsestään löytää tyydytyksen hyvä ihminen.(Snl.14:14 rk 2007,sov.) Kristinuskon perusperiaatteita on se, että jos haluamme säilyttää sisäisen rauhan ja tyydytyksen, se edellyttää läheistä vaellusta Jumalan kanssa Hänen Henkensä johdattaman. Pietarin katumuksessa havaitaan selvästi mikä ero on tosi uskovan ja tekopyhä kristityn välillä. Kun ulkokultainen, tekopyhä kristitty lankeaa syntiin, hän ei yleensä nouse sieltä enää. Hänen sisällään ei ole voimaa, jonka avulla hän voisi nousta lankeemuksestaan. Jos Jumalan lapsi lankeaa, hän nousee siitä totisen katumuksen ja parannuksen teon kanssa. Ja Jumalan armo parantaa ja korjaa hänen elämänsä.

Kenenkään ei pidä kerskailla, että voi tehdä syntiä saamatta siitä rangaistusta, sen tähden että kuningas Daavid teki aviorikoksen ja Pietari kielsi Herran Jeesuksen. Kieltämättä nämä pyhät miehet tekivät hirvittäviä syntejä, mutta he eivät jatkaneet syntielämäänsä. He joutuivat katumaan syvästi ja suremaan lankeemuksiaan. He inhosivat ja kammoksuivat omaa pahuuttaan. Tekisi monille hyvää, jos he seuraisivat näiden miesten antamaa esimerkkiä parannuksen teossa.

Liian monet ovat langenneet kuten he. Mutta harvat ovat nousseet sieltä parannusta tehden kuten apostoli Pietari ja kunigas Daavid. (Katso Daavidin katumusrukous Psalmissa 51.) Olemmeko me onnettomasti luopuneet Herrasta ja hylänneet ensi rakkauden Häneen? Muistetaan, että Pietarin Vapahtaja elää vielä tänäkin päivänä. Meillekin on tarjolla armoa niin kuin oli Pietarille.
Meidän tulee katua ja tehdä parannus ja etsiä armoa, jotta löytäisimme sen. Käännytään Jumalan puoleen ja Hän kääntyy meidän puoleemme. Herran laupeus ei lopu koskaan (Valitusvirret 3:22).
                                        

J.C. Ryle
10.06.2014
Pietarin itku - paluu lankeemuksesta! 10.06.2014
Jeesus tulee – olenko valmis! 05.04.2013